Kipu ja särky

Kipu ja särky voivat johtua monista eri syistä. Akuutilla kivulla tarkoitetaan alle kuukauden kestänyttä kipua, subakuutilla kivulla 1–3 kuukautta kestänyttä kipua ja kroonisella, pitkäkestoisella kivulla yli 3 kuukautta kestänyttä kipua9

Mitä kipu on?

Kipu on kehon varoitussignaali, että jokin on vialla. Kipukokemus muodostetaan monessa kehon osassa. Kipuviestit välittyvät ääreiskipuhermoissa selkäytimeen ja sieltä edelleen kipuratoja pitkin aivoihin. Aivoissa kipuviesti leviää monelle eri alueelle, mm. aistimuksen voimakkuudesta, kestosta ja kivun sijainnista vastaavalle tuntoaivokuorelle sekä tunteiden käsittelyyn osallistuville aivojen alueille. Kipu voi aiheuttaa kipuhermoston kautta myös esimerkiksi lihasjännitystä ja hikoilua. Kipuun liittyy lähes aina myös erilaisia epämiellyttäviä tunteita, kuten ahdistusta ja pelkoa. Kipu onkin aina paitsi aistimus myös kokemus10

9) Kipu. Käypä hoito -suositus. 12-2015

10) Mitä kipu on? Suomen Kivunhoitoyhdistys

Treo tilapäiseen kipuun

Treo on särkyä lievittävä tehokas poretabletti aikuisille. Sen vaikutus alkaa yleensä 30 minuutin sisällä sen nauttimisesta. Treo on poretabletti, joka sisältää asetyylisalisyylihappoa ja kofeiinia.  Se lievittää kipua, alentaa kuumetta ja vähentää tulehdusta.

Treo on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön.

Akuutteja kiputiloja

Tyypillisiä esimerkkejä akuuteista kiputiloista ovat esimerkiksi päänsärky, kuukautiskivut ja hammassärky.

 

Päänsärky

Päänsärkyä on lukuisia eri tyyppejä. Mahdollisia  syitä päänsärylle on vielä enemmän.  Tilapäisen päänsäryn voi laukaista esimerkiksi kehon jännitystilat, valvominen tai alkoholi.

Lue lisää päänsärystä

 

Kuukautiskivut

Lähes kaikilla naisilla on ajoittain lieviä kuukautiskipuja. Lievissä tilanteissa riittää yleensä tietoisuus vaivan vaarattomuudesta. Tulehduskipulääkkeet hoitavat tehokkaasti kuukautiskipuja; hyvä vaihtoehto on esim. ibuprofeeni. Jos ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet eivät auta riittävästi, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimukseen11.

11) Tiitinen A. Kuukautiskipu. Lääkärikirja Duodecim. 20.10.2016. terveyskirjasto.fi

 

Hammassärky

Tavallisin hammassäryn syy on kiilteestä syvälle hammasluuhun edennyt hampaan reikiintyminen. Ensiapuna kotona voi ottaa kipulääkettä. Vaikka hammassärky laantuisikin, sen syy on aina aiheellista selvittää, joten kannattaa hakeutua varsinaiseen hammashoitoon heti, kun mahdollista. Mikäli kivun lisäksi esiintyy selvää turvotusta kasvojen alueella, on syytä hakeutua välittömästi hammaslääkäripäivystykseen12.

12) Könönen E. Hammaskipu. Lääkärikirja Duodecim. 15.11.2016. terveyskirjasto.fi

 

Kuume

Kuumeella tarkoitetaan sitä, että ruumiinlämpö on korkeampi kuin normaalisti. Normaalin aamuisen lämmön yläraja on useimmilla välillä 36,5–37,5, mutta tässä esiintyy huomattavaa yksilöllistä vaihtelua.

Lue lisää kuumeesta ->