Päänsärkykoulu

Päänsärky on hyvin yleinen vaiva; noin puolet suomalaisista naisista ja kolmasosa miehistä on kärsinyt päänsärystä kuluneen kuukauden aikana1. Päänsäryn tyypistä tai voimakkuudesta riippumatta vaiva on äärimmäisen epämiellyttävä.

Päänsärkykoulu tarjoaa tarkempaa tietoa päänsäryn syistä sekä keinoja säryn ehkäisemiseen ja lievittämiseen.  

1) THL. Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys 2014.

 

Mitä päänsärky on?

Päänsärkyä on useaa eri tyyppiä ja syyt vaivaan vaihtelevat. Lue lisää eri päänsärkytyypeistä.

Lisätietoa eri päänsärkytyypeistä
Miksi päätäni särkee?

Päänsärkyä on lukuisia eri tyyppejä. Mahdollisia syitä päänsärylle on vielä enemmän. Tilapäisen päänsäryn voi laukaista esimerkiksi kehon jännitystilat, valvominen, vilustuminen, huono näkö, alkoholi, tupakointi tai liiallinen kahvinjuonti.

Lue lisää päänsäryn syistä
Päänsäryn ehkäisy ja lievitys

Kun päätä särkee, on vaikea keskittyä mihinkään muuhun. Tässä muutamia vinkkejä päänsäryn ennaltaehkäisyyn sekä kivun lievitykseen kun päänsärky varjostaa päivääsi.

Lue lisää
Päänsäryn itselääkitys

Tilapäinen päänsärky voi yllättää kenet tahansa, ja toisinaan mitkään konstit eivät tunnu tepsivän. Särkylääkkeiden avulla voit lievittää tilapäistä kipua.

Tiesitkö tämän päänsärystä?

Migreeni on yleinen vaiva

Migreeni on päänsärkykohtauksia aiheuttava yleinen sairaus.

Sitä esiintyy yhdellä kymmenestä aikuisesta, naisilla kolme kertaa yleisemmin kuin miehillä2.

Migreenikohtauksia aiheuttavat usein tietyt ulkoiset tekijät, jotka vaihtelevat ihmisestä toiseen. Migreeni alkaa usein kouluiässä, ja sen oireet tavallisesti helpottavat iän myötä. Osalla se helpottaa jo nuorena aikuisena.

2)  Atula S. Migreeni. Lääkärikirja Duodecim. 30.8.2016. terveyskirjasto.fi

Poskiontelotulehdukseen liittyvä päänsärky

Poskiontelontulehduksen aikana voi esiintyä voimakasta päänsärkyä, joka johtuu poskiontelon kipuhermoihin kohdistuvasta paineesta.  Tämäntyyppinen päänsärky tuntuu usein poskissa tai otsassa ja pahenee kumartuessa alaspäin.

Unenpuute voi aiheuttaa päänsärkyä

Uni on palautumisaikaa, jolloin keho lepää ja korjaa itseään. Unenpuute voi lisätä sekä jännityspäänsäryn että migreenin riskiä2. Myös liiallinen uni voi  joskus laukaista päänsäryn. Mikäli päänsärky vaivaa usein, on syytä tarkistaa unitottumukset.