Mistä päänsärky johtuu?

Päänsärkyä on lukuisia eri tyyppejä.  Mahdollisia syitä päänsärylle on vielä enemmän. Satunnaisen päänsäryn voi laukaista esimerkiksi kehon erilaiset jännitystilat kuten hampaiden narskuttelu tai leukojen yhteen pureminen nukkuessa. Särkyä voivat aiheuttaa myös unenpuute, vilustuminen, alkoholi, tupakointi, liiallinen kahvin tai teen nauttiminen.

Toistuvien päänsärkyjen taustalla voi olla myös psykologisia syitä kuten stressi, ahdistus tai masennus. Päänsärky voi harvoissa tapauksissa olla myös merkki aivoverenvuodosta tai aivokasvaimesta.

Mistä jännityspäänsärky johtuu?

Monet meistä ovat jossain elämänsä vaiheessa kärsineet jännityspäänsärystä. Useimmiten osaamme itse sanoa, mistä päänsärky johtuu. Joskus se tuntuu kuitenkin hiipivän paikalle ilman mitään selkeää syytä. 

Niskan, hartioiden ja päänahan lihasten seudun jännitystilat liittyvät särkyoireen syntyyn. Myös henkiset syyt, kuten masennus, ahdistus ja erilaiset kuormittavat elämäntilanteet, vaikuttavat sekä päänsäryn kehittymiseen että jatkumiseen, mutta tarkemmat taustamekanismit ovat osin tuntemattomia. Synnynnäinen taipumus jännityspäänsärkyyn ilmeisesti vaihtelee eri ihmisillä3.

Mieti, voisiko jokin seuraavista syistä olla syypää jännityspäänsärkyysi:

Varför får jag huvudvärk?

Unenpuute voi aiheuttaa päänsärkyä

Uni on palautumisaikaa, jolloin keho lepää ja korjaa itseään.  Unenpuute voi lisätä sekä jännityspäänsäryn että migreenin riskiä2. Myös liiallinen uni voi  joskus laukaista päänsäryn.  Mikäli päänsärky vaivaa usein, on syytä tarkistaa unitottumukset.

 2) Atula S. Migreeni. Lääkärikirja Duodecim. 30.8.2016. terveyskirjasto.fi

Virheellinen työasento ja päätetyö

Pitkäkestoinen tietokonetyöskentely voi aiheuttaa päänsärkyä. Normaalin työpäivän aikana silmä joutuu tekemään 50000 liikettä tietokoneen ruudulla, mikä voi johtaa ylirasitukseen.  

Tietyt työasennot voivat myös aiheuttaa jännitystä niskan ja hartioiden alueilla, mistä aiheutuu usein päänsärkyä3.

3)  Atula S. Jännityspäänsärky. Lääkärikirja Duodecim. 22.5.2015. terveyskirjasto.fi

Stressi ja ahdistuneisuus

Stressi eri muodoissaan voi laukaista päänsäryn5. Särky on kehomme tapa kertoa, että olisi syytä hidastaa tahtia.  Ahdistuksen, vihan tai pelon tunteet saavat kehomme helposti jännittymään ja voivat myös aiheuttaa päänsärkyä.

5) Mattila A.S. Stressi. Lääkärikirja Duodecim. 18.8.2010. terveyskirjasto.fi

Hampaiden narskutus

Öisen narskuttelun tai hampaiden voimakkaan yhteen puremisen seurauksena voi olla päänsärky ja aristavat leuat seuraavana aamuna.

Alhainen verensokeri ja nestevajaus

Päänsärkykohtaukset saattavat johtua verensokeritason muutoksista6. Päivän aikana kannattaa nauttia välipaloja, ettei verensokeri pääse laskemaan liikaa. Myös nestevajaus voi aiheuttaa päänsärkyä7. Kahvi ja tee poistavat nestettä elimistöstä.

6) Mustajoki P. Alhainen verensokeri. Lääkärikirja Duodecim. 2.5.2016.terveyskirjasto.fi

7) Päänsärkyklinikka. 14.11.2011. tohtori.fi

Miksi migreeni iskee?

Migreeniä on tutkittu jo pitkään, mutta sen tarkkaa syytä ei edelleenkään täysin tunneta. On kuitenkin todettu, että migreeni on usein perinnöllinen sairaus. Kyseessä on monimutkainen hermoston ja verisuoniston välinen vuorovaikutus, jonka seurauksena päätä alkaa särkeä.

Migreenikohtaus saa alkunsa kun jokin ulkoinen tekijä laukaisee kipureaktion hermosoluissa.

Laukaisevia tekijöitä voivat olla esimerkiksi2:

  • Kirkas tai liikkuva valo
  • Kuumuus tai suuri lämpötilavaihtelu
  • Valvominen tai alkoholi
  • Voimakkaat hajut tai maut

Migreenikohtaus voi alkaa myös ilman selkeää laukaisevaa tekijää.

2) Atula S. Migreeni. Lääkärikirja Duodecim. 30.8.2016. terveyskirjasto.fi

Tiesitko että?

  • Suuri osa migreenikohtauksista on hoidettavissa tavallisella kipulääkkeellä tai kipu- ja pahoinvointilääkkeen yhdistelmällä.
  • Migreenin Käypä Hoito-suosituksen mukaan poretablettimuotoinen asetyylisalisyylihappo on osoittautunut tehokkaaksi migreenin hoidossa sumatriptaaniin ja ibuprofeeniin verrattaessa.

8) Käypä Hoito suositus. Migreeni. Duodecim. 4.9.2015.