Mitä päänsärky on?

Päänsärky on hyvin yleinen vaiva; noin puolet suomalaisista naisista ja kolmasosa miehistä on kärsinyt päänsärystä kuluneen kuukauden aikana1

Kipu voi tuntua otsaluun takana tai se voi vihloa ohimoilla.  Joskus kipu on niin kova, että sitä on lähestulkoon mahdotonta paikallistaa. Kun jyskyttävä päänsärky iskee, tekee jo kivun ajatteleminenkin kipeää. 

Syitä voi olla useita. Joskus päänsärky liittyy vilustumisoireisiin ja joskus se iskee juhlien jälkeisenä päivänä, alkoholipitoisten juomien nauttimisen seurauksena. Päänsäryn syyt ovat moninaiset, hampaiden narskuttelusta tai stressistä matalaan verensokeriin. 

Päänsäryn tyypistä tai voimakkuudesta riippumatta vaiva on epämiellyttävä ja haittaa arkea. 

1) THL. Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys 2014.

Jännitys- päänsärky

Jännityspäänsärky on yleisin päänsäryn muoto. Yli puolet ihmisistä kokee jännityspäänsärkyä jossain vaiheessa elämää3.

Päänsärky

Jännityspäänsärkyä esiintyy kaikissa ikäryhmissä, jopa lapsilla. Esiintyvyys laskee keski-iän jälkeen. Miehillä ja naisilla jännityspäänsärkyä esiintyy suunnilleen yhtä paljon.

Krooninen eli pitkäaikainen jännityspäänsärky vaivaa noin kolmea ihmistä sadasta3.

Jännityspäänsäryn oireet

Jännityspäänsäryn perimmäistä syytä ei tunneta. Niskan, hartioiden ja päänahan lihasten seudun jännitystilat liittyvät särkyoireen syntyyn, mutta eivät yksin selitä oiretta3.

Jännityspäänsärkyä kuvaillaan usein ”pantamaiseksi” tai ”vannemaiseksi” säryksi. Yleensä tasainen, puristava tai kiristävä särky pahenee vähitellen iltaa kohti. Se tuntuu usein ohimoilla, päälaella tai takaraivolla. 

Useimmat meistä eivät tiedä, että kehomme voi olla jännittynyt niin hereillä ollessamme mutta myös nukkuessamme. Lisäksi voi esiintyä huimausta ja pahoinvointia, mutta ei oksentelua.

Jännityspäänsärky on tavallisesti jaksottaista ja se voi kestää joitain tunteja, joissain tapauksissa jopa useita päiviä peräkkäin. Säryn voimakkuus voi vaihdella vuorokauden aikana.

3) Atula S. Jännityspäänsärky. Lääkärikirja Duodecim. 22.5.2015. terveyskirjasto.fi

Tietoruutu

Ota yhteyttä lääkäriin tai terveyskeskukseen, jos:

  • päänsärky kestää yli viikon
  • olet iäkäs, päätäsi alkaa yhtäkkiä särkeä etkä ole aiemmin kärsinyt päänsärystä
  • päänsärky häiritsee jokapäiväistä elämääsi
  • saat äkillisen voimakkaan päänsärkykohtauksen
  • syöt särkylääkkeitä useita kertoja viikossa
  • päänsärky ilmaantuu päähän osuneen iskun jälkeen
  • sinulla on tunnottomuutta jossain ruumiinosassa
  • sinulla on puhe- tai näköhäiriöitä
  • saat kovan päänsäryn ja tunnet itsesi uniseksi tai menetät tajuntasi

Migreeni

Migreeni on yleinen päänsärkykohtauksia aiheuttava sairaus, joka johtuu useimmiten ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta häiriöstä aivorungossa2

Migreeni

Migreenikohtaukseen liittyy voimakas sykkivä, toispuolinen kova tai kohtalainen pääkipu, johon liittyy pahoinvointia ja oksentelua sekä valo- ja hajuherkkyyttä. Nopeat liikkeet tai fyysinen ponnistelu tuntuvat epämiellyttäviltä2.  

Aurallinen migreeni

Migreeniä on kahta eri tyyppiä: aurallista ja auratonta. Luokittelu perustuu päänsäryn alkamisoireisiin. Aurallisessa migreenissä esiintyy tiettyjä oireita, niin sanottuja auroja, ennen kuin päänsärky alkaa. Näkökenttään voi ilmestyä esimerkiksi kirkkaita teräviä sahalaitaisia kuvioita tai suoranainen näkökenttäpuutos2. Auraoireet kestävät viidestä minuutista tuntiin, minkä jälkeen päänsärky alkaa. 

Auraton migreeni

Aurattomassa migreenissä ei ole erityisiä esioireita, mutta useimmat saavat kuitenkin tuntemuksia alkavasta migreenikohtauksesta. Oireita voivat olla esimerkiksi haukottelu, väsymys, mielialanvaihtelut tai makeanhimo2.

Pahimmillaan toistuvat migreenikohtaukset voivat vaikeuttaa arkea. Migreenikohtauksen aikana monien tekee mieli vetäytyä lepäämään pimeään huoneeseen.

Tietoruutu

  • Migreeni on päänsärkykohtauksia aiheuttava sairaus, jota esiintyy yhdellä kymmenestä aikuisesta, naisilla kolme kertaa yleisemmin kuin miehillä.·
  • Migreenikohtauksia aiheuttavat usein tietyt ulkoiset tekijät, jotka vaihtelevat ihmisestä toiseen. Kohtauksia voivat laukaista mm. stressi tai sen loppuminen, kirkas auringonvalo ja muutenkin valon määrän lisääntyminen esim. keväisin, alkoholin käyttö, huonosti nukuttu yö tai liian pitkät ruokailuvälit.
  • Osalla migreenikohtauksista kärsivistä (15:llä sadasta) esiintyy ennen päänsärkyä esioire eli aura.
  • Varsinkin aurallinen migreeni on usein perinnöllistä.

2) Atula S. Migreeni. Lääkärikirja Duodecim. 30.8.2016. terveyskirjasto.fi

Hortonin päänsärky

Sarjoittainen päänsärky eli Hortonin päänsärky on äärimmäisen kivulias päänsäryn muoto, joka esiintyy lyhytaikaisina sarjoina silmän seudussa. Kipu on polttavaa, repivää ja läpitunkevaa4.

Horton

Hortonin päänsärky

Äkillinen, erittäin voimakas kipu, joka kohdistuu toiseen silmään. Kipu voi myös säteillä alaspäin, ulospäin tai ylöspäin sillä puolella kasvoja, jossa kipu on. Kipu voi myös tuntua takaraivossa ja säteillä alas kaulaan.

Hortonin päänsärystä kärsivät kuvaavat kipua usein näin:  "Tuntuu kuin silmää työnnettäisiin ulos silmäkuopasta" 

Monilla esiintyy myös silmä- ja nenäoireita:  silmien vuotaminen, silmien punaisuus, nenän tukkoisuus, vuotava nenä, pienentyneet pupillit johon liittyy silmäluomien roikkuminen4. Oireet esiintyvät samalla puolella päätä kuin kipu.

Kivulias mutta vaaraton

Hortonin päänsärky on harvinainen ja vaaraton, mutta äärimmäisen kivulias. Oireisto ja vaikeusaste ovat samankaltaiset kaikilla sairastuneilla, ja se on helppo erottaa muista päänsärkytyypeistä. 

Tietoruutu

  • Sarjoittainen päänsärky vaivaa kolmea henkilöä tuhannesta. 
  • Tauti saattaa tuntua harvinaiselta, mutta Suomessa potilaita on noin 15 000. 
  • Sarjoittainen päänsärky alkaa tavallisimmin 30–40 ikävuoden välillä. 
  • Noin 70 % tapauksista esiintyy miehillä. 
  • Sarjoittaista päänsärkyä voi esiintyä myös lapsilla

Jos epäilet sairastavasi Hortonin päänsärkyä, ota yhteys lääkäriin.

4) Atula S. Sarjoittainen päänsärky. Lääkärikirja Duodecim. 2015. terveyskirjasto.fi

Muita päänsärkytyyppejä

Poskiontelotulehdukseen liittyvä päänsärky

Poskiontelontulehduksen aikana voi esiintyä voimakasta päänsärkyä, joka johtuu poskiontelon kipuhermoihin kohdistuvasta paineesta.  Tämäntyyppinen päänsärky tuntuu usein poskissa tai otsassa ja pahenee kumartuessa alaspäin.

Ponnistuspäänsärky

Joskus huomattavan rasituksen yhteydessä, esim. kuntosalilla raskaita painoja nostaessa tai penkiltä punnerrettaessa, voi esiintyä jyskyttävää päänsärkyä. Säryn aiheuttaa todennäköisesti lihaksiston jumitilat yhdessä kohonneen verenpaineen kanssa. 

Ponnistuspäänsärkyä voi yrittää ehkäistä huolellisella lämmittelyllä ja juomalla riittävästi.

Lääkepäänsärky

Päivittäinen särkylääkkeiden käyttö voi aiheuttaa päänsärkyä, joka säteilee kaikkialle päähän. Lääkepäänsärky voi kehittyä, jos tavallisia reseptivapaita särkylääkkeitä käytetään jatkuvasti useammin kuin kolme kertaa viikossa. 

Alkuperäisten päänsärkyoireiden selvittämiseksi on särkylääkkeen käyttäminen lopetettava kokonaan.  Jos epäilet kärsiväsi lääkepäänsärystä, ota yhteyttä lääkäriin tarvittavan tuen ja avun saamiseksi.