Kuume

Kuumeella tarkoitetaan sitä, että ruumiinlämpö on korkeampi kuin normaalisti. Normaali ruumiinlämpö aikuisella riippuu jonkin verran mittaustavasta ja vuorokaudenajasta. Normaalin aamuisen lämmön yläraja on useimmilla välillä 36,5–37,5, mutta tässä esiintyy huomattavaa yksilöllistä vaihtelua. Illalla lämpö voi normaalisti olla 0,5 astetta korkeampi kuin aamulla. Melko vähäinen rasitus nostaa ruumiinlämpöä lihasten tuottaman lämmön vuoksi. 

Feber

Kuumeen syyt13

Monet sairaudet aiheuttavat kuumetta. Yleisin syy on viruksen aiheuttama nuhakuume, jonka alkuvaiheessa kuume voi nousta korkeaksikin ja kestää useita päiviä. Nopea lämmönnousu kuuluu myös moniin muihin tulehdussairauksiin. Esimerkiksi virusten aiheuttamiin suolistosairauksiin liittyy usein oksentelun ja ripulin lisäksi kuumetta. 

Pelkkä kuumeen korkeus ei suoranaisesti kerro sairauden vakavuudesta. Virusinfektion alkupäivinä lämpö voi aikuisella nousta yli 39 asteen, lapsella korkeammaksikin. Kuume ei yleensä ole vaarallista, mutta tekee väsyneeksi ja voipuneeksi, ja potilas haihduttaa runsaasti nestettä.

Itsehoito

Kun kyseessä on ilmeinen nuhakuume, kuumeen hoidoksi riittää, että juo riittävästi, koska lämmin keho haihduttaa normaalia enemmän nestettä. Korkean kuumeen (38–39 astetta) alentamiseksi ja olon parantamiseksi voi käyttää itsehoitolääkkeitä. Ruumiillista rasitusta tulee välttää kuumeisena, eikä se tuoreen virustaudin yhteydessä ole hyväksi muutenkaan.

Treo on kuumeen ja erilaisten särkytilojen hoitoon tarkoitettu itsehoitolääke aikuisille.

Milloin lääkäriin13

Kuumeilun vuoksi on tarpeen hakeutua tutkittavaksi vuorokauden sisällä, jos sairastuneella on jokin seuraavista:

  • korkea (yli 38,5 astetta) kuume on kestänyt 3–4 päivää eikä se ole selvästi tavallisen nuhakuumeen aiheuttama
  • lämpö nousee uudelleen oltuaan jo pari päivää poissa
  • kuumeeseen liittyy jatkuva vatsakipu tai virtsaamisvaiva, tai kurkkukipu ja nielemisvaikeus
  • kuumeisella henkilöllä on vaikea keuhko-, sydän- tai munuaissairaus.

 

Välittömästi on syytä hakeutua lääkärin tutkittavaksi, jos kuumeen lisäksi on jokin seuraavista oireista:

  • nopea yleiskunnon lasku
  • kovaa päänsärkyä, niskakipua, pahoinvointia ja oksentelua
  • yhden tai useamman nivelen punoitusta ja kuumoitusta.

 

13)  Saarelma O. Kuume. Lääkärikirja Duodecim. 28.1.2017. terveyskirjasto.fi

Pitkittynyt kuume

Jos yli 38°C:n kuume ainoana oireena jatkuu 1–2 viikon ajan tai kuume nousee korkeaksi toistuvasti kahden viikon aikana, on syytä käydä tutkimuksissa.

Jos kuumeeseen liittyy jokin muu oire, kuten esimerkiksi niskan jäykkyys/kipu tai nielemisvaikeus, lääkäriin on syytä mennä jo aiemmin.