Miten estää tai lievittää päänsärkyä?

Kun päätä särkee, on vaikea keskittyä mihinkään muuhun. Särky vaikuttaa paitsi yleiseen hyvinvointiimme mutta häiritsee myös keskittymiskykyä ja alentaa mielialaa.  Tässä muutamia vinkkejä päänsäryn ennaltaehkäisyyn sekä lievittämiseen silloin kun päänsärky on päässyt iskemään.

Rentoudu

Helpommin sanottu kuin tehty, vai kuinka? Onneksi tarjolla on valtava määrä erilaisia rentouttavia vaihtoehtoja. Kokeile pitkää kävelylenkkiä, joogaa tai hierontaa. Päivittäinen venyttely voi myös tepsiä. Voit käyttää myös asiantuntija-apua sopivien rentoutumisharjoitusten löytämiseksi. 

Pysy liikkeellä

Liikunnan ihmeitä tekevää vaikutusta lihasjännitysten hoidossa ei voi korostaa liikaa. Verenkierron tehostuessa lihakset vahvistuvat, ryhti paranee ja niskaan kohdistuva rasitus pienenee. Vietätkö pitkiä työpäiviä tietokoneen ääressä? Vaihda työasentoa säännöllisin väliajoin ja nouse kerran tunnissa kävelemään. 

Ota särkylääke

Särkylääke on tehokas ja nopea apu tilapäiseen päänsärkyyn. Särkylääkkeissä on erilaisia vaikuttavia aineita.  Löytääksesi juuri sinulle sopivan särkylääkkeen, lue pakkausseloste huolellisesti, äläkä ylitä suositeltua annostusta. Jos epäröit, pyydä neuvoa apteekin henkilökunnalta. 

Juo tarpeeksi

Nestevajaus voi aiheuttaa päänsärkyä, joten muista juoda riittävästi. Muista, että kahvi ja tee poistavat nestettä elimistöstä. Nauti alkoholia harkiten ja kohtuudella, jos haluat välttää päänsäryn seuraavana päivänä.

Pidä särkypäiväkirjaa

Pidä kirjaa päänsäryistäsi: milloin päänsärkyä on ollut, minkälaista särky on, mikä auttaa särkyyn tai pahentaa särkyä? Päänsärkypäiväkirja ei välttämättä tarjoa kaikkein viihdyttävimpiä lukuhetkiä, mutta se voi tarjota keinon säryn luonteen ja syiden selvittämiseksi - ja lopulta myös ehkäisevän hoidon löytämiseksi.

Stressaa vähemmän

Kaikenlainen stressi voi laukaista päänsäryn. Särky on kehomme tapa kertoa, että olisi syytä hidastaa tahtia.  

Pyri mahdollisuuksien mukaan poistamaan stressitekijöitä elämästäsi. Vinkkejä stressin vähentämiseksi:

  1. Tarkkaile hengitystäsi –  stressaantuneena hengitys muuttuu usein nopeaksi ja pinnalliseksi Hengitykseen keskittyminen on hyvä keino hidastaa sykettä ja laskea stressihormonien tasoa.  
  2. Tee yksi asia kerrallaan– Kun tekemistä on paljon, voi olla vaikeaa päättää, mistä aloittaa.  Muista myös, että apua kannattaa pyytää, kun sitä tarvitsee.
  3. Pysy liikkeellä –  Liikkuminen vähentää strerssihormonin eli kortisolin määrää. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olet, sitä parempi on stressinsietokykysi. Muista, että terveellisestä liikunnastakin voi saada stressin aiheen kiireisen arjen keskellä.  Jos täyteen buukattuun kalenteriin on lisäksi merkitty useita kovia treenejä, saattaa liikunnasta tulla yksi stressitekijä lisää.

Syö

Päänsärkykohtaukset saattavat johtua  myös verensokeritason muutoksista. Syö riittävästi aterioilla ja huolehdi välipaloista, jottei verensokeri pääse laskemaan päivän aikana. Ajattele ruokaa kehon polttoaineena.

Hieronta

Hieronta voi lievittää päänsärkyä. Samalla saat mahdollisuuden rentoutua. Niska-hartiaseudun säännöllinen hieronta voi vähentää esim. jännityspäänsärkyä.

Nuku

Uni on kehon toipumisaikaa. Päänsäryn ehkäisemiseksi tulisi nukkua 7-8 tuntia yössä. Aina ei ole mahdollista nukkua täysiä yöunia, eikä torkkujen ottaminen välttämättä onnistu koulussa tai työssä. Jos työpaikallasi kuitenkin on lepoon varattu tila, käytä mahdollisuus hyväksesi. 

Muista, että liika unikin voi laukaista päänsäryn. Mikäli unirytmisi on epäsäännöllinen, voi olla paikallaan seurata tarkemmin unen määrää. 

Hae apua

Jos sinulla on usein jatkuvaa päänsärkyä, hakeudu hoitoon. Jos päänsärky ilmaantuu äkillisesti tai siihen liittyy korkea kuume ja niskan jäykkyyttä, hakeudu välittömästi päivystykseen.